Welke soorten speciaalbier bestaan er?

Posted in  Blog  on  juli 23, 2024 by  San0 comments

Natuurlijk is gewone pilsener een lekker, zomers, doordrink drankje. Maar voor de subtiele, verrassende smaken moet je toch echt bij speciaalbiertjes zijn. En daar bestaan veel verschillende soorten van! Wil jij speciaalbier kopen voor jezelf of voor een bierliefhebber? En vraag je je af wat nu echt een lekker biertje is? Lees je hier even in deze mooie tak van sport in.

De populairste lichte speciaalbieren

Het is best lastig om speciaalbieren in categorieën in te delen, maar de kleur van elk drankje geeft ons een aanknopingspunt. Lichtgekleurde (gele en lichtbruine) bieren zijn vaak lekker fris en hebben geen ingewikkelde smaken die de minder gevorderde bierdrinker kunnen afschrikken. Een voorbeeld is witbier, een echt zomerbiertje met fruitige toetsen van de citrusschillen en koriander die bij het brouwproces gebruikt worden. Weizenbier wordt hier vaak mee verwisseld – weizen staat voor de tarwe waarvan het bier wordt gemaakt, in tegenstelling tot de gerst die de basis is van de meeste andere bieren. Blond bier lijkt nog het meest op pilsener. Het heeft een vrij laag alcoholgehalte, is verfrissend en heeft een niet al te complex smaakpalet.

Interessante donkere speciaalbiertjes

Donkergekleurde (bruine, rode en zwarte) speciaalbieren hebben complexe aroma’s en bieden stuk voor stuk een heel andere smaakbeleving. Porter is bijvoorbeeld een ambachtelijk bier dat met geroosterde mout wordt gebrouwen, en die typische rooksmaak proef je er duidelijk in terug. Bokbier is een seizoensdrankje dat vooral in het voor- en najaar (lente- en herfstbok) stevig in de markt wordt gezet. Het heeft een typische donkerrode kleur, is behoorlijk zoet (vaak karamelachtig) en heeft een alcoholpercentage van 6 tot 9 procent. Amber bier heeft een typische kleur en vaak een uitgesproken kruidige smaak. En bruin bier is zoet, donker bier met een laag alcoholpercentage.

IPA – het hipste biertje op de markt

IPA of Indian Pale Ale is een van de populairste speciaalbieren en het speelgoed van onafhankelijke kleine brouwerijen, die hun best doen om unieke en experimentele biertjes voor de dag te komen. Het overkoepelende kenmerk van alle IPA’s is dat het bier erg bitter is, omdat er extra veel hop gebruikt is bij het brouwen ervan. In de tijd dat India door de Britten gekoloniseerd was, hielp de hop namelijk om het per schip vervoerde bier tegen bederf te beschermen. Het alcoholpercentage ligt vaak rond de 8%. IPA’s hebben vaak excentrieke namen en worden (al dan niet van dezelfde microbrouwerij afkomstig) regelmatig in een verrassend bier cadeaupakket als geschenk gegeven.

Hemelse biertjes: trappist en abdijbier

In België, één van de bierlanden bij uitstek, kunnen brouwerijen twee officiële keurmerken krijgen, waardoor hun bier als abdijbier of trappistenbier verkocht mag worden. Het eerste type moet van oudsher gebrouwen zijn door de paters van een abdij, het tweede moet door cisterciënzers (een orde van monniken) gebrouwen worden. Sommige biersoorten hebben trouwens beide keurmerken. Vaak, maar niet altijd, gaat het om donkere en vrij zoete biertjes, gebaseerd op eeuwenoude tradities. Ook hebben trappistenbier en abdijbier vaak een vrij hoog alcoholpercentage: dubbel, triple of quadruple. Ook deze termen zijn goed om te weten: een dubbel bier bevat zo’n 7% alcohol, een triple zo’n 9%. En met vaak meer dan 10% alcohol is quadrupel bijna zo sterk als een wijn!

Andere bekeken ook:

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>