Welke soorten sport verhogen de testosteronspiegel het snelst?

Posted in  Health  on  juni 26, 2024 by  San0 comments
  • Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Health
  • /
  • Welke soorten sport verhogen de testosteronspiegel het snelst?

Testosteron is belangrijk voor de vitaliteit van de man. Het zet gedachten om in daadkracht, en brengt je dus verder in het leven. Daarnaast heeft het een positieve invloed op zowel de fysieke als mentale gezondheid. Denk aan een gezond gewicht, een helder gevoel en een gezonde sexdrive. Dat zijn nog niet eens alle voordelen van testosteron

Sporten, maar ook het soort sport dat je doet, kan invloed hebben op je testosteronspiegel. Diverse aspecten van sport kunnen je hoeveelheid van dit hormoon beïnvloeden [1]. Krachttraining waarbij je je spieren traint zorgt voor meer testosteron, maar competitie doet dat ook. Dit komt omdat het ‘willen winnen’ en de uitdaging een boost aan je testosteron geven. 

1. Competitiesport 

Misschien moet je hierbij meteen denken aan teamsport. Dit is inderdaad een manier om je testosteron te verhogen, wanneer je niet houdt van alleen trainen of krachttrainen. Zoals eerder gezegd zorgt alleen al het competitieve element en het willen winnen voor meer aanmaak van testosteron. 

Zo blijkt dat teams die thuis spelen vaker winnen dan teams die uit spelen. Dit lijkt volgens onderzoek te komen omdat de hoeveelheid testosteron bij thuisspelende teams hoger is [2]. Ze hebben daardoor meer energie, zijn scherper, hebben meer kracht en meer motivatie. Niet zo gek dat ze dan vaker winnen.

Uit dat onderzoek blijkt ook dat een hoge rivaliteit tussen teams (denk aan Feyenoord en Ajax), kan zorgen voor meer testosteron bij beide kanten. Een nadeel daarvan is dat de kans op agressie en opstootjes oploopt [2]. 

2. Bodybuilding 

Bodybuilding focust zich in vergelijking met andere krachttraining veel op het esthetische aspect van het lichaam. Dus hoe het lichaam eruitziet en hoe groot de spieren zijn. Grote spieren zorgen voor meer testosteron, dus daarom is bodybuilding een sport waarmee je testosteronspiegel het snelst zal stijgen.

Daarnaast heeft de sport ook een competitie-element, waarvan we al eerder geleerd hebben dat het een positieve invloed heeft op het hormoon. 

3. Powerlifting

Powerlifting draait om het tillen van zo zwaar mogelijke gewichten bij bankdrukken, squatten en deadliften. Je doet weinig herhalingen met veel gewicht. Dit zorgt voor zeer korte uitbarstingen van energie. Je spieren bouwen er ook aardig van op en het is dus een sport die goed is voor je testosteron. 

4. Sprinten

Sprinten is het zeer kort en intensief rennen van een bepaalde afstand. Korte, intensieve en explosieve sporten zijn goed voor de testosteronspiegel, dus bij sprinten is dat ook het geval. Overigens is schaatsen of zwemmen ook een vorm van sprinten die in het rijtje thuishoort. Vergeet ook hier weer niet het positieve competitieve aspect. 

Vooral bij rennen kun je het verschil in lichaamsbouw tussen krachtsport en duursport goed zien. En dus ook het verschil in de invloed op de testosteronlevels. Bij sprinten hoort korte explosieve kracht, en dus een gespierder groter lichaam, waar een marathonloper dunnere spieren en een slanker lichaam heeft. 

5. Basketbal 

Bij basketbal maak je veel korte sprints, in combinatie met springen. Dit zorgt ook hier voor korte en explosieve bewegingen. De intensiteit is hoog en daarnaast is het een teamsport met competitie. Dit maakt het een geschikte sport, wanneer je je testosteronspiegel wil verhogen. 

Al met al is sporten goed voor natuurlijk je testosteron verhogen. Hierbij gaat het vooral om krachtsport, waarbij er korte en krachtige bewegingen gemaakt worden. Maar ook het competitieve aspect van teamsporten kan goed zijn voor het hormoon. Wanneer je je testosteron wil verhogen, kun je beter niet duursport doen zoals wielrennen of hardlopen, waarbij je veel verbrandt en voor langere tijd niet-intensieve bewegingen maakt.  

[1] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7739287/ 

[2] https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0031938402009691 

Andere bekeken ook:

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>