Zo verbeter jij jouw slaapkwaliteit

Posted in  Blog  on  juni 21, 2024 by  San0 comments

Slaap jij ook vaak slecht? Je bent niet de enige: één op de vijf mannen slaapt minder dan vijf uur per nacht goed. Gevolg: minder energie, een smerig humeur en meer stress. Zelfs je testosteronlevel daalt als je lang naar het plafond ligt te staren!

Slaapgebrek is dus een probleem, en eentje waarvoor er veel verschillende redenen aan te wijzen zijn. Je zult dus moeten gaan troubleshooten om het probleem te tackelen. Dit kun je zelf doen om een betere nachtrust te krijgen.

Ruim jouw slaapkamer op

Waar denk je dat je beter slaapt: een kamer vol vieze boxers, drogend wasgoed en pizzadozen? Of eentje waarin je jouw schoonmoeder zou durven ontvangen? Inderdaad: een opgeruimde slaapkamer geeft je een gevoel van rust en orde en hoort bij wat we een ‘goede slaaphygiëne’ noemen. In jouw geval letterlijke hygiëne dus: pak een vuilniszak en een wasmand, schuif de troep daarin en je brein hoeft vanavond niet te dealen met een kamer vol rotzooi. Lekker aan het opruimen? Prima, want ook voldoende beweging overdag zorgt dat je ‘s nachts beter slaapt!

Upgrade het bed

Een van de belangrijkste oorzaken van slaaptekort: misschien lig je gewoon niet lekker. Lig je vaak te draaien en word je wakker met pijn en kramp? Dan ben je toe aan een matras dat jouw lichaam een betere ondersteuning geeft. Je kunt een nieuw matras voor je ledikant kopen, maar een nog betere oplossing is jezelf verwennen en een boxspring kopen. Dit alles-in-één bed bestaat uit meerdere lagen schuim, elk met zijn eigen veerkracht en ondersteuning. 

Pak de lichtvervuiling aan

In de ochtend word je meestal wakker van…? Inderdaad, van het licht. Licht is dan ook niet compatibel met goed en diep tukken. Kijk overdag eens naar jouw gordijnen. Laten die een flinke portie licht van buiten door? Dan is dikke, verduisterende gordijnen kopen het volgende item op jouw actielijstje. En zorg meteen ook maar dat de lampjes van de elektronica je tijdens de nacht niet storen. Hoe donkerder jouw slaapkamer, hoe beter je uit kunt rusten. Overdag is het juist wél weer belangrijk om voldoende licht te zien, zodat jouw reptielenbrein begrijpt dat dát het moment is waarop je bij de pinken moet wezen.

Skip de midnight snack

De belangrijkste maaltijd van de dag, we weten het. Maar eten, zeker een lekkere vette hap, zit nu eenmaal vol met energie. Daarna lig je weer een paar uur later wakker. Hoe moeilijk het ook is, laat die kipkluifjes toch maar liever in de diepvries. Of leg er half zo veel in de oven. Je kunt ook kiezen voor een bordje met nootjes, rauwe groenten of fruit. En probeer niet te veel drankjes met alcohol en cafeïne te drinken na het avondeten, want ook die zijn funest voor een diepe nachtrust. 

Andere bekeken ook:

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>